Utfasning av T8 och T5 lysrör, behöver jag uppgradera styrsystemet?

Uppgradering av äldre belysningsstyrning

Nyhetsbrev Belysning Maj 2022

Den nya Ekodesignförordningen (EU 2019/2020) trädde i kraft den 1 september 2021. Det innebär att fler effektiva/miljövänliga ljuskällor kommer att introduceras i EU i framtiden, och ett antal konventionella produkter kommer att fasas ut från marknaden under 2021 till 2023.

T8-lysrören fick nya generationen energimärkning 1 september 2021, men kommer fasas ut 2023. Även T5-lysrör fasas ut 2023 eftersom EU har beslutat att från och med 2023 fasa ut nästan all belysning med kvicksilver. I samband med detta så bör man passa på att uppgradera styrsystemet.

Här kan ni läsa hela artikeln från Energimyndigheten!

Har du en anläggning med styrsystem från Extronic, har vi gjort det enkelt för dig att även uppgradera styrsystemet. Har man har en äldre anläggning med lysrörsarmaturer och till exempel 1-10V styrning så kan man på ett enkelt sätt uppgradera anläggningen, då detektorerna oftast inte behöver bytas ut.

I de flesta fall behöver man endast byta ut centralenheten mot en Nivåväljare NP2T DL, som fungerar mot DALI-armaturer. Nedan är ett exempel på hur en äldre anläggning kan se ut och man kan göra för att uppgradera den.

Oavsett hur en anläggning är utformad så kan vi alltid hjälpa till att hitta en modernare lösning.
Ni kan alltid höra av er till oss om exemplet inte stämmer överens med just eran anläggning, så hjälper vi er!

Här hittar du mer information om ovan nämnda produkter.
IR-detektor PD2200 och Nivåväljare NP2T DL